Brytbröd med kanel, äpple och hasselnötter



Ett av bröden som jag bakade igår. Blev jättegott!
(Recept från
www.nlife.se)

Brytbröd med kanel, äpple och hasselnötter
20-25 st

  • 10 dl dinkel fullkorn
  • 3,5-4 dl grahamsmjöl
  • 1/2 dl psylliumfrön
  • 1 dl fint rivet äpple
  • 1 msk malen kanel
  • 2 dl mild lättyoghurt
  • 50 g jäst
  • 2 msk flytande honung
  • 1/2 l sojamjölk/solhavre
  • 2 tsk mineralsalt
  • 1/2 dl hackade hasselnötter

Värm mjölken fingervarm = 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den ljumna mjölken. Rör ner yoghurt, honung, saltet, rivet äpple, kanel, psylliumfrön och mjöl och arbeta i hop till en deg/smet. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 minuter. Ta upp deg-smeten på mjölat bakbord och dela den i ca 25 delar. När man bakar med dinkel ska degen vara kladdig. Tänk därför på att inte tillsätta mer mjöl än vad receptet anger. Arbeta istället varje bulle varsamt med lite grahamsmjöl på bakbordet och i handflatorna. Rulla varje del med händerna och lägg dem tätt i en smord plåt med höga kanter. Jäs ytterligare 20 minuter. Pensla bullarna med lite vatten och strö över hackade hasselnötter. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna helt i plåten innan du bryter isär bröden. Går utmärkt att frysa in.


Så här blev resultatet.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Bloggtoppen.se